Brandvæsenet har travlt nytårsaften og –nat. Ved at følge fire simple råd kan du gøre dit for at undgå, at du får brug for deres hjælp.
Når vi har travlt med at skyde det nye år ind, har brandvæsenet travlt med at rykke ud til større og mindre brande: Brandbilerne rykker ud til 15 gange så mange meldinger om brand i nytårsdøgnet som på et gennemsnitsdøgn.
Mange af brandene starter i affaldscontainere, skraldespande og lignende. Ved at følge fire simple råd kan du minimere risikoen for, at ilden får fat i din bolig.
- Nytårsaften er én af de festligste dage på året, men også den travleste for brandvæsenet. Du kan hjælpe brandfolkene ved at sørge for at rydde op omkring din bolig, carport og på altanen. På den måde minimerer du risikoen for, at en løssluppen raket eller lignende giver problemer, siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, Mads Dalgaard.
Læs mere om fyrværkeri på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside, hvor du også kan se sikkerhedsafstande til bygninger mv.
Brandvæsenet rykkede i gennemsnit ud til 305 meldinger om brand i bygninger og containere i løbet af nytårsdøgnet i femårs-perioden 2014-2018. På et gennemsnitsdøgn resten af året rykker landets brandvæsener ud til ca. 20 meldinger om brand. Nytårsdøgnet er defineret som tidsrummet fra kl. 12.00 den 31. december til kl. 12.00 den 1. januar.
Se statistik for udrykninger til bygnings- og containerbrande i nytårsdøgnet for perioden 2014-2018, fordelt på regioner og kommuner, her.
I Danmark omkommer 50-80 personer i forbindelse med brand hvert år. Risikoen for at komme til skade eller omkomme stiger med alderen og er særlig stor for de mest udsatte og sårbare borgere. Det har fået Beredskabsstyrelsen, TrygFonden, Kommunernes Landsforening og Danske Beredskaber til at gå sammen om Brandsikker Bolig. Initiativet udspringer af et ønske om at nedbringe antallet af dødsbrande og skabe et bedre sikkerhedsnet for mennesker, der har svært ved at tage vare på deres egen brandsikkerhed.