markbrand-artikel

Billede af en markbrand - Colourbox

Brande på marker og i maskiner er dyre, tidskrævende og farlige for mennesker og dyr. Hvert år opstår mange brande i løbet af høstmånederne. En hyppig årsag til markbrande er gnister fra maskinerne, som antænder markerne, eller at maskinerne bliver for varme og derfor antænder støv eller andet tørt materiale.

 

Får ilden først fat, så er tiden knap, og man kan derfor gøre en stor forskel, hvis man er godt forberedt – eksempelvis kan vandet fra marksprøjten eller et brandbælte, man kan lave med stubharven, redde afgrøder og maskiner.

 

Du skal dog ikke tage nogle chancer, hvis ilden har fået fat. Få dig selv og andre på afstand og ring efter brandvæsenet på 1-1-2.

 

Du kan gøre dit for at undgå, at høsten går op i røg, ved at følge nogle simple forholdsregler:

Forebyg markbrande

  • Sørg for at maskinen er vedligeholdt – smør maskindele, efterse remme, kontrollér køler og kølerslange, efterse det elektriske system, tjek bremser og lejer, udskift tærede og slidte dele og fjern rustskaller fra udstødningsrør

  • Sørg for at slukningsudstyr er på plads og virker. Det kan være en god idé også at medbringe branddaskere/bladriver eller lignende

  • Sørg gerne for noget ekstra udstyr ved marken, som evt. kan lave et brandbælte eller slukke en brand

  • Tjek Brandfare.dk for risikoen for, at brand kan opstå og spredes i naturen
  • Rengør jævnligt maskinen og rens særligt køleren og udstødningssystemet for støv og avner

  • Skærp din opmærksomhed, jo tørrere, varmere og mere blæsende det er

  • Giv dig selv og udstyret nogle pauser. Lad ikke den varme maskine stå stille på områder med høj, tør bevoksning eller tæt på andet let antændeligt materiale

  • Husk mobiltelefonen til eventuel alarmering

  • Undlad tobaksrygning under høstarbejdet
  • Bring altid dig selv og andre personer i sikkerhed – hvis muligt, så drej køretøjet mod vinden, så du undgår røg og flammer ved udstigning

  • Ring omgående til brandvæsenet på 1-1-2

  • Hvis det er muligt, så prøv at begrænse eller standse branden uden at udsætte dig selv eller andre for fare:

    a. Brug pulverslukker og håndslukkere til brand på maskiner

    b. Brug vand til at slukke ild i afgrøder, halm, støv, avner m.v.

    c. Lav evt. et brandbælte i afgrøderne umiddelbart uden for brandens rækkevidde, hvis du har forberedt udstyr til dette

    d. Tag højde for vinden – ild spreder sig i vindretningen

  • Modtag brandvæsenet – en ”vejlods” vil kunne guide brandvæsenet den hurtigste vej

  • Vær i øvrigt opmærksom på, at det ikke kun er mejetærskeren, der kan være ”synderen”, men også halmpresseren

Brandfare.dk finder du et brandfareindeks. Det kan du bruge til at vurdere risikoen for, at der opstår markbrande. Risikoen for brand stiger, når det er tørt, varmt og blæsende. Hvis brandfareindekset er oppe i de orange og røde nuancer, skal man overveje at vente med høstarbejdet – eller i det mindste være ekstra opmærksom på at undgå, at der opstår brand.

 

 

 

Fakta

hvor brandvæsenet rykkede ud til knap 1.000 markbrande. 

rykker brandvæsenet ud til over 350 markbrande.

Sidst opdateret 28. juni, 2021 - Kl. 09.52

Nødvendige (vis detaljer)

  • Systemcookies Episerver

Intern statistik (vis detaljer)

  • Siteimprove

Tredjeparts (vis detaljer)

  • Facebook
  • Twitter
  • Google