Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
Brandsikker jul 
Brandsikker jul
 

Få en god og tryg jul og test dine røgalarmer 

Der er travlt i december, også for brandvæsenet. Derfor er starten på julemåneden en oplagt anledning til at få opsat eller testet røgalarmer i dit hjem.

Når julen og de mørke vintermåneder står for døren, rykker vi indenfor, tænder lys, går i køkkenet og tænder op i brændeovnen. Nogle gange går det desværre galt: Antallet af brande i private hjem topper i vintermånederne.

Vær opmærksom i køkkenet og med de levende lys

Knap en tredjedel af utilsigtede brande i private hjem, som brandvæsenet rykker ud til, opstår i køkkenet, særligt i forbindelse med madlavning.

Foruden de ca. 4.000 brande i private hjem, som brandvæsenet rykker ud til om året, opstår der årligt over 45.000 såkaldte ”happy fires”, hvor folk selv formår at slukke branden uden brandvæsenets hjælp. Af de, der har oplevet en brand i egen bolig eller i nærheden, siger mange, at branden skyldes brug af levende lys, særligt i juletræ eller juledekoration.

- Selvom vi har ekstra travlt i december med gaveindkøb, madlavning og så videre, er det vigtigt at være opmærksom på den risiko, der er i køkkenet og med levende lys. For eksempel må man aldrig lægge brandbare ting fra sig på komfuret, og man skal huske at få slukket levende lys efter sig, siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, Mads Dalgaard.

Fem gode råd til en brandsikker jul
Få en brandsikker jul ved at følge disse fem simple råd:

5 gode juleråd til forebyggelse af brand


1. december er fælles nordisk røgalarmdag

Hvis du for alvor vil gøre noget godt for dig selv og din familie op til jul, så sørg for, at I har røgalarmer derhjemme - og at de virker. En oplagt anledning til at få tjek på jeres røgalarmer er den fælles nordiske røgalarmdag den 1. december – en dag, der skal minde os om, at vi kan forbedre brandsikkerheden i vores hjem ved at have fungerende og opsatte røgalarmer.

Du kan læse mere om røgalarmer og gå råd om placering, test og vedligeholdelse her

Sidst opdateret 29-11-2019 - kl. 12:18