Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
Brandsikker jul 
Brandsikker jul
 

Julemåneden er højsæson for brande i private hjem 

Antallet af brande i private hjem topper i december. Der er god grund til at anskaffe en røgalarm og tænde de levende lys med omtanke.

December er højsæson for brande i private hjem, og der er derfor god grund til at tænde levende lys med omtanke og være opmærksom i sit hjem i julemåneden. Brandvæsnet slukkede i gennemsnit 549 brande i private hjem i december måned i årene 2012-2016 – eller ca. 150 flere brande end i en gennemsnitsmåned, hvilket svarer til en stigning på 30-40 procent.

I dette tal indgår dog ikke de såkaldte ’happy fires’, der er de mindre brande, som folk selv håndterer og slukker uden at tilkalde brandvæsenet. En undersøgelse foretaget af TrygFonden og Beredskabsstyrelsen fra 2017 viser, at ca. 45.000 danskere årligt oplever en ”happy fire” i hjemmet.

- Hvis man medtager antallet af ’happy fires’ svarer det til, at der hvert år er mere end 5.500 brande i december måned i private hjem eller ca. 1.500 flere brande end gennemsnittet. I julemåneden er der ekstra gang i de levende lys og i køkkenet. Derfor er det vigtigt, at både voksne og børn kender de typiske brandfarer i hjemmet og husker et par snusfornuftige råd. Der skal ikke meget til for at nedbringe risikoen for brand i hjemmet markant,
siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, Mads Dalgaard, og fortsætter:

- Det handler for eksempel om, at man aldrig forlader et rum med tændte stearinlys, og at man ikke skal bruge komfuret eller kogepladen til at sætte brandbare ting fra sig – heller ikke når det er slukket.

Fem gode råd til en brandsikker jul

Få en brandsikker jul ved at følge disse fem simple råd, når du tænder levende lys i stuen og laver julemad i køkkenet:

Grafik: Undgå brand i hjemmet


Find tal for din kommune over brande i private hjem i december 2012-2016
Statistikken indeholder tal for alle landets kommuner, hvor brandvæsenet har været tilkaldt - via link i højre kolonne.

Sidst opdateret 20-12-2017 - kl. 10:10