Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
Brandsikker jul 
Brandsikker jul
 

Få en god og tryg jul og test dine røgalarmer 

Der er travlt i december, også for brandvæsenet. Derfor er starten på julemåneden en oplagt anledning til at få opsat eller testet røgalarmer i dit hjem.

December er en travl måned. Det gælder også for brandvæsenet, der rykker ud til 35 pct. flere brande i private hjem i december end i en gennemsnitsmåned. Brandvæsnet slukkede i gennemsnit 459 brande i private hjem i december måned i årene 2013-2017.

Derfor er juletiden en rigtig god anledning til at teste og sætte røgalarmer op i hjemmet. Den 1. december er fælles nordisk røgalarmdag – en dag, der skal minde os om, at vi kan forbedre brandsikkerheden i vores hjem ved at have fungerende og opsatte røgalarmer.

Du kan læse mere om røgalarmer og få råd om placering, antal, test og vedligeholdelse via link i højre kolonne.

Vær opmærksom i køkkenet og med de levende lys

Lidt under en tredjedel af alle brande i private hjem, som brandvæsenet rykker ud til, opstår i køkkenet på grund af uforsigtighed særligt i forbindelse med madlavning. Det kan for eksempel være, at man får stillet en gryde med madrester eller lagt et viskestykke fra sig på en tændt kogeplade.

Foruden de over 4.000 brande i private hjem, som brandvæsenet rykker ud til om året, opstår der årligt over 45.000 såkaldte ”happy fires”, hvor folk selv slukker branden uden brandvæsenets hjælp. Af de, som har oplevet en brand i egen bolig eller i nærheden, siger mange, at branden skyldes brug af levende lys, særligt i juletræ eller juledekoration.

- December er mørk og kold, og de fleste af os har mere travlt end normalt. Vi er mere indenfor, hvor der tændes op i brændeovnen, for de levende lys og for komfuret. Her er det ekstra vigtigt at være opmærksom og huske nogle enkle, gode råd. For eksempel skal man være ekstra opmærksom på ikke at glemme tændte, levende lys eller placere brandbare ting på kogepladen eller komfuret, siger Mads Dalgaard.

Fem gode råd til en brandsikker jul

Få en brandsikker jul ved at følge disse fem simple råd, når du tænder levende lys i stuen og laver julemad i køkkenet:

Grafik: Undgå brand i hjemmetFind tal for din kommune over brande i private hjem i december 2013-2017
Statistikken indeholder tal for alle landets kommuner, hvor brandvæsenet har været tilkaldt - via link i højre kolonne.

Sidst opdateret 13-06-2019 - kl. 08:41