Nyheder
Publikationer
Sociale medier
Presse
Brandsikker Bolig er et forebyggelseskoncept, som tilbydes kommuner i hele landet. Det er et frivilligt og gratis tilbud.
Sammen kan vi redde liv.
Informationsvideo målrettet hjemmeplejen
Hvert år omkommer omkring 50-80 danskere i forbindelse med brand, og knap halvdelen af dødsofrene er 67 år eller ældre. For at medvirke til at nedbringe antallet af omkomne har Beredskabsstyrelsen, TrygFonden, Kommunernes Landsforening og Danske Beredskaber udviklet konceptet "Brandsikker Bolig", hvor hjemmeplejen og brandvæsenet samarbejder om at øge brandsikkerheden hjemme hos ældre og andre udsatte borgere.
Når du, der færdes hos ældre og sårbare, arbejder sammen med det lokale brandvæsen, kan vi undgå dødsbrande.
Brande, hvor nogen dør eller kommer alvorligt til skade, rammer langt overvejende private hjem. Personer, der omkommer ved brand, er overvejende kendetegnet ved at være sårbare ældre eller udsatte borgere i den ene eller anden forstand, og at en væsentlig del af dem er i kontakt med social- og sundhedsmyndigheder.
Brandsikker Bolig er et gratis brandforebyggende tiltag, der tilbydes alle landets kommuner, og tager sit afsæt i det kommunale brandvæsen, der fungerer som tovholder for den lokale implementering af Brandsikker Bolig.
Brandsikker Bolig er et frivilligt tilbud, som kommunerne har mulighed for at implementere helt eller delvist i deres forebyggelsesarbejde.
Grundlæggende for Brandsikker Bolig er det brandforebyggende hjemmebesøg. Det går ud på, at hjemmeplejen ved hjælp af brandskemaet udpeger borgere med størst risiko for at blive ramt af en brand i eget hjem. Skemaet afleveres til brandvæsenet, der sammen med hjemmeplejen besøger de sårbare, som har behov for hjælp til at brandsikre hjemmet.
Et brandforebyggende hjemmebesøg er et frivilligt tilbud til borgerne. Alle borgere, uanset om de er udpeget af hjemmeplejen eller selv har henvendt sig til myndighederne, skal således give tilladelse til, at besøget kan blive gennemført.
Så I sammen kan øge brandsikkerheden hjemme hos de ældre og andre udsatte borgere i jeres kommune.
Find dit lokale brandvæsen her.
Er din kommune endnu ikke tilmeldt Brandsikker Bolig, er der stadig nogle områder, du kan være opmærksom på hjemme hos de borgere, du besøger og kender, og som I kan tale om.
I nogle tilfælde vil en almindelig røgalarm ikke være tilstrækkelig eller den rette løsning for borgeren for at mindske risikoen for at komme til skade i en brand. Du kan læse mere om brandforebyggende hjælpemidler ved at klikke her.
I Danmark omkommer 50-80 personer i forbindelse med brand hvert år. Risikoen for at komme til skade eller omkomme stiger med alderen og er særlig stor for de mest udsatte og sårbare borgere. Det har fået Beredskabsstyrelsen, TrygFonden, Kommunernes Landsforening og Danske Beredskaber til at gå sammen om Brandsikker Bolig. Initiativet udspringer af et ønske om at nedbringe antallet af dødsbrande og skabe et bedre sikkerhedsnet for mennesker, der har svært ved at tage vare på deres egen brandsikkerhed.