Ukrudtsbrænder i brug

Brandvæsenet rykkede ud til over 400 brande forårsaget af ukrudtsbrændere i 2024. Fotograf: Danske Beredskaber

Sidste år rykkede brandvæsenet ud til 402 brande forårsaget af ukrudtsbrændere, hvilket er det højeste antal i fem år. I maj måned toppede antallet med over tre brande om dagen i gennemsnit.

 

- Af de 402 udrykninger i 2024 udviklede knap 250 sig til reelle bygningsbrande, inden brandvæsenet nåede frem. Det er en dyr pris at betale for at fjerne ukrudt i haven eller indkørslen, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber.

 

Udrykninger til brande forårsaget af ukrudtsbrændere

 

Tre råd til at undgå brand

Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber opfordrer alle med en ukrudtsbrænder til at følge disse tre råd:

 

1.    Hold god afstand til bygninger, hække og andet, der kan brænde

2.    Tjek, at du ikke efterlader gløder, der kan blusse op

3.    Hav altid vand i nærheden

Vejret spiller også ind på risikoen for brand, hvorfor Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber opfordrer til ikke at bruge åben ild i blæsevejr, og når det er tørt.

 

- Brande relateret til ukrudtsbrændere skyldes ofte en uheldig cocktail af åben ild, letantændelige blade og at ukrudtsbrænderen benyttes for tæt på hegn og bygninger. Typisk er det ikke selve brænderen, der er problemet – det er uopmærksomhed, siger Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.

 

Udrykninger til brande

 


Læs brugsvejledningen

En ukrudtsbrænder er en gasbrænder og skal derfor være i orden, så ulykker forebygges.

 

”Det er vigtigt, at du læser brugsvejledningen og sætter dig ind i, hvordan ukrudtsbrænderen skal anvendes, og hvordan den monteres korrekt. Sørg også for at tjekke slanger og samlinger inden brug, så der ikke er utætheder”, siger kontorchef Nicoline Zederkof Jensen fra Sikkerhedsstyrelsen.

 

Inden du tænder ukrudtsbrænderen, så tjek brandfareindekset på Brandfare.dk for, om der er forhøjet brandfare eller udstedt afbrændingsforbud.

 

Ring 1-1-2 ved brand, som du ikke selv kan slukke.

Brandfare.dk

Hvis du gerne vil anvende åben ild i haven eller i naturen, så tjek brandfareindekset på brandfare.dk og se, om der er forhøjet brandfare eller udstedt afbrændingsforbud.

 

Forholdene kan variere fra dag til dag, så du bør altid tjekke, hvad der gælder lokalt.

 

Find flere gode råd om, hvordan du undgår at starte brande i naturen på brandfare.dk.