Når batterier og elektronik oplades, har mange danskere uhensigtsmæssige vaner, viser en ny undersøgelse gennemført for Beredskabsstyrelsen.

Illustration: Bing Create

Undersøgelsen er gennemført blandt 1.104 repræsentativt udvalgte borgere og viser en række bekymrende vaner – særligt blandt de yngre aldersgrupper –, der kan øge risikoen for brand. Fx har 8 ud af 10 borgere mellem 18-34 år opladet deres telefon i sengen, jf. figur 1.Risikoadfærd og ønske om mere viden fordelt på aldersgrupper
Figur 1: Risikoadfærd og ønske om mere viden fordelt på aldersgrupper

Undersøgelsen peger generelt på, at hver anden dansker ikke altid tager de nødvendige forholdsregler, når de oplader deres produkter med genopladelige litiumionbatterier - fx mobiltelefon, el-cykel og boremaskine. Heraf peger undersøgelsen bl.a. særligt på at:

  • 47 % har fortsat brugt en oplader, selvom den har været beskadiget.
  • 49 % af danskerne ikke tænker over, om de oplader i nærheden af en røgalarm
  • Halvdelen af danskerne (50 %) har uoriginale opladere i hjemmet

Vi kan se, at der internationalt og herhjemme opstår flere og flere brande i forbindelse med opladning. Alene sidste år kørte det danske brandvæsen ud til 131 brande i genopladelige genstande, hvoraf hver tredje var opstået i forbindelse med opladning” fortæller Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert hos Beredskabsstyrelsen.

Beredskabsstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen i fælles opråb
På baggrund af undersøgelsens resultater er Beredskabsstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen nu gået sammen om en kampagne, der sætter fokus på de seks gode batteriråd til opladning og håndtering af batterier og elektronik i hjemmet. Formålet er at øge opmærksomheden på området og dermed mindske risikoen for brande forårsaget af batterier eller uhensigtsmæssig opladning.

Kampagnen består bl.a. af en række små film, der kan ses på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside 

De seks batteriråd:

  • Brug kun ubeskadigede, originale genopladelige batterier.
  • Brug altid opladere, der er beregnet til netop dit produkt – og kontrollér, at ledning og stik ikke har synlige skader.
  • Oplad dine batterier/produkter, så du kan reagere, hvis der opstår varme, røg, dampe eller mislyde fra oplader eller batteri.
  • Hav mindst én fungerende røgalarm i det rum, der oplades i.
  • Oplad ikke i nærheden af brandbart materiale, og dæk aldrig oplader eller batteri til - de kan overophede.
  • Oplad ikke på steder, hvor en eventuel brand kan spærre for flugtveje - som døre eller trapper.