En mobil, hvor S!RENEN vises som demonstration

Illustration: Beredskabsstyrelsen.

Hvert år den første onsdag i maj tester Rigspolitiet og Beredskabsstyrelsen varslingssirenerne og S!RENEN, der kan advare dig på mobiltelefonen. I år blev S!RENEN testet for anden gang.

 

Sidste år modtog 64 % af befolkningen test-advarslen første onsdag i maj. Det tal er i år steget til 89 %. Det viser en repræsentativ undersøgelse, som Megafon har udført for Beredskabsstyrelsen.

 

De primære årsager til stigningen vurderes at være udrulning af styresystemer på befolkningens mobiltelefoner og udfasning af 3G. Det svarer til det billede, der ses i øvrige lande med tilsvarende systemer, og flugter med Beredskabsstyrelsens formodning om hovedårsagerne til, at en større gruppe ikke modtog testadvarslen i 2023.

 

Se mere om telefoner og styresystemer på sirenen.dk/tjek-din-mobil.

 

I lande med tilsvarende systemer – f.eks. Norge og Nederlandene – er det også i runde tal ni ud af ti, der kan modtage advarsler på deres mobiltelefoner.

 

- Vi er meget tilfredse med, at advarsler via S!RENEN kan nå 9 ud af 10. Det bidrager til, at så mange som muligt får besked om, hvad der sker, hvor det sker, og hvad man skal gøre, hvis der opstår en farlig situation, der hvor man er, siger chef for Kommunikation og Varsling i Beredskabsstyrelsen, Lars Aabjerg Pedersen.

 

Det fremgår også af undersøgelsen, at 94 % har hørt, at der er blevet introduceret et nyt varslingssystem, hvor myndighederne kan udsende advarsler til nyere mobiltelefoner, der befinder sig i et fareområde. 83 % er klar over, at man ikke behøver tilmelde sig eller downloade en app for at kunne modtage advarsler via S!RENEN.

 

- Resultaterne indikerer, at der er et ret bredt kendskab til S!RENEN i befolkningen. Det er godt, for det gør, at folk forhåbentlig ikke bliver alt for overraskede, hvis de en dag modtager en advarsel på telefonen i en akut situation, og så er de mere parate til at handle, siger Lars Aabjerg Pedersen.

 

Undersøgelsen viser også, at der er høj tillid til, at man vil blive varslet i akutte situationer af livstruende karakter for et større antal mennesker.

 

Undersøgelsen blev udført af Megafon for Beredskabsstyrelsen som en internetundersøgelse i perioden 1.-6. maj 2024. Målgruppen er voksne i alderen +18 år.

 

Du kan se den fulde rapport fra Megafon her.

Varslingssirenerne og S!RENEN supplerer hinanden

S!RENEN, der kan advare dig på mobiltelefonen, blev introduceret i foråret 2023. Systemet er et supplement til varslingssirenerne. Varsling vil altid følges op af en beredskabsmeddelelse, som bringes af DR og TV 2. Den fortæller, hvad der sker, hvor det sker, og hvad du skal gøre.