Oversigtsbillede af Beredskabsstyrelsens mobilhospital, der er opstillet i fuld skala i Herning.

Beredskabsstyrelsens mobilhospital opstillet i fuld skala. Foto: Viktor Nørgaard Rimdal, Beredskabsstyrelsen

Onsdag den 11. december 2024 vil fremover stå som en mærkedag for Beredskabsstyrelsen. Det er dagen, hvor Beredskabsstyrelsens mobilhospital, gennem et samarbejde med World Health Organization (WHO), blev certificeret som et Emergency Medical Team (EMT) Type 2.

Certificeringen indebærer, at Danmark nu er blandt de få lande i verden, der kan udsende et mobilt hospital af denne standard til krise- og katastrofeområder. Certificeringen skete ved en ceremoni i Herning, hvor mobilhospitalet var sat op.

 

Beredskabsstyrelsen donerede i marts 2022 sit daværende mobilhospitalsmateriel til Ukraine som et led i den løbende støtte til landet. Mobilhospitalet er nu blevet genindkøbt via Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), og nøglepersonellet, herunder både frivilligt sundhedspersonale og Beredskabsstyrelsens eget personel, er identificeret. Med enkelte yderligere materielanskaffelser samt efteruddannelse af personel vil hospitalet være operationsklart.

 

- WHO-certificeringen er et vigtigt skridt, der øger vores muligheder for at bidrage i internationale katastrofesituationer. Jeg vil gerne takke WHO og FMI for det fine samarbejde i forbindelse med certificeringsarbejdet - og også alle ansatte og frivillige i Beredskabsstyrelsen, der har knoklet for at nå i mål, siger direktør i Beredskabsstyrelsen Laila Reenberg.

 

Et internationalt kvalitetsstempel

 

WHO-certificeringen indebærer, at mobilhospitalet lever op til strenge internationale standarder for både udstyr og personale.

 

Beredskabsstyrelsens mobilhospital har gennemgået omfattende tests og øvelser forud for klassificeringen. Disse har involveret alt fra opsætning og drift til simulering af komplekse medicinske behandlinger under feltforhold.

 

Mobilhospitalet består af traumeafsnit, operationsstue, laboratoriefaciliteter, skadestue og sengeafsnit samt nødvendige forsyninger som iltproduktion og sterilisering.

 

Ud over hospitalets kernefunktioner inkluderer lejren også en personalelejr med indkvartering, kantine, badefaciliteter og klimavenlig affaldshåndtering. Hele anlægget fylder op til 80 x 80 meter og kan skaleres efter behov.

 

Hospitalet skal kunne deployere og være fuldt operationelt inden for 72 timer fra en katastrofe opstår.

 

Det forventes, at mobilhospitalet kan modtage op til 100 patienter dagligt. Det gør det til en værdifuld ressource under store kriser og katastrofer.