Naturbrand - slukning - brandmand i aktion

Beredskabsstyrelsen udgiver en række materialer om naturbrande i Danmark.

Kampagner og oplysninger til befolkningen om risikoen for naturbrande, eks. omkring Skt. Hans, har været mere relevante i tidligere år end i 2024. Tal fra DMI viser nemlig, at der var næsten 40 % mere nedbør end klimanormalen fra 1991 til 2020. Den høje luftfugtighed og de mange regnfulde dage har bidraget til at reducere antallet af naturbrande væsentligt sammenlignet med de tidligere år.

For at være forberedte ved længerevarende perioder med varmt og tørt vejr følger Beredskabsstyrelsen i naturbrandsæsonen fra 1. april til 30. september udviklingen af naturbrande, hvor 112-udkald til naturbrande i 2024 generelt har ligget væsentligt under gennemsnittet for de foregående år (2021- 2023).

For yderligere information kan du læse Beredskabsstyrelsens sæsonoverblik, samt DMI’s rapport om sommerens nedbørstal 

For at sikre en tidlig opmærksomhed på tørt vejr og forebyggelse af naturbrande anvender Beredskabsstyrelsen brandfareindekset, der giver et overblik over risikoen for naturbrande baseret på faktorer som tørke og vindforhold. Brandfareindekset kan tilgås på hjemmesiden brandfare.dk, hvor der kan læses mere om prognoser, kommunale afbrændingsforbud, gode råd mv. Beredskabsstyrelsen tidligere har udgivet en række materiale om naturbrande i Danmark: