Redningslifte, der doneres til Ukraine i oktober 2024.

Foto: Beredskabsstyrelsen

Beredskabsstyrelsen har siden juni 2024 implementeret en omfattende donationspakke til Ukraine som led i Danmarks støtte til Ukraines civilbeskyttelse. Torsdag blev sidste del af en stor materieldonation leveret til Ukraines beredskabsstyrelse, State Emergency Services of Ukraine (SESU). Den seneste leverance består af syv 45 meter høje redningslifte, hvilket bringer det samlede antal leverede lifte op på i alt 18.

 

Redningsliftene er blevet leveret over fire omgange til de ukrainske myndigheder. Den samlede værdi af redningslift-donationen udgør omkring 130 mio. kr. af den samlede Ukrainepakke på civilbeskyttelsesområdet på ca. 160 mio. kr. for 2024.

 

- Ukraines befolkning lider under de fortsatte russiske angreb mod civile mål som hospitaler og boligbyggerier. Derfor er det vigtigt, at vi hjælper de ukrainske myndigheder med at redde menneskeliv og afhjælpe krigens konsekvenser for civilbefolkningen. Det gør vi med dette vigtige bidrag fra Beredskabsstyrelsen. Danmark er dedikeret til at støtte Ukraine, hvor vi kan, og denne donation er endnu et skridt på vejen, siger minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen.

 

Redningsliftene skal fordeles til de regionale beredskaber, hvor de vil kunne gøre en substantiel forskel i indsatsen for at beskytte civile og kritisk infrastruktur. Liftene bruges bl.a. til redning af personer i højden efter bombardementer og til brandslukning i etagebyggeri og anden høj infrastruktur.

 

- Redningsmateriellet vil gøre en forskel for de ukrainske myndigheders indsats. Beredskabsstyrelsen har bidraget siden krigens begyndelse, og det er vi stolte af at kunne fortsætte med, siger direktør i Beredskabsstyrelsen Laila Reenberg.

 

Støtte- og donationsarbejdet fortsætter året ud, da der endnu udestår bl.a. yderligere materieldonationer for ca. 30 mio. kr.

 

Donationen er finansieret gennem Udenrigsministeriet og bemyndiget af Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab.