Nyheder
Publikationer
Sociale medier
Presse
Sankthans er en travl aften for brandvæsenet. Følg Danske Beredskabers og Beredskabsstyrelsens gode råd, hvis du vil undgå, at brandfolkene afbryder Midsommervisen.
Infografik: Beredskabsstyrelsen.
Brandvæsenet rykker ud til flere end dobbelt så mange 1-1-2-meldinger sankthansaften som på en normal aften og nat. Du kan reducere risikoen for, at bål bliver til brand, ved at overholde de anbefalede sikkerhedsafstande og følge fem gode råd om brandsikkerhed.
- Forsigtighed er et nøgleord, når det kommer til sankthansbål. Sørg for at bygge bålet i sikker afstand til materialer, der kan brænde, tag hensyn til dine naboer og omgivelser, og vær opmærksom på vind- og vejrforholdene. Det er desuden vigtigt, at du aldrig bruger brandfarlige væsker som f.eks. tændvæske eller benzin til optænding af bålet, siger Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.
Når du afbrænder sankthansbål, gælder en række afstandsanbefalinger. Bålet skal placeres:
- Hvis der blæser en hård vind eller mere, er det forbudt at tænde bål. I særligt tørre perioder kan der ligeledes indføres afbrændingsforbud. Man bør derfor altid undersøge, hvad der gælder i sit lokalområde, før man tænder bål, siger Kenny Christensen, forebyggelsesekspert hos Danske Beredskaber.
Du kan tjekke Brandfare.dk for at se, om der er indført afbrændingsforbud i din kommune.
Hovedbestanddelen af sankthansbålet bør altid være tørt, rent træ. Kraftige grene suppleret med kvas og tyndere grene er et rigtig godt fundament for at få et flot og stabilt sankthansbål.
Det er forbudt at bruge affald, trykimprægneret træ og andet overfladebehandlet træ i sit bål.
Bliver bål til brand, så få folk på sikker afstand. Ring efter brandvæsenet på 1-1-2. Orientér dig om, hvor I befinder jer, inden du ringer. Ved forbrændinger skal du afkøle huden med rindende, lunkent vand og følge de almindelige førstehjælpsråd om, hvornår du bør søge lægehjælp.
Hvis du gerne vil anvende åben ild i haven eller i naturen, så tjek altid brandfareindekset på Brandfare.dk og se, om der er forhøjet brandfare eller udstedt afbrændingsforbud. Forholdene kan variere fra dag til dag, så du bør altid tjekke, hvad der gælder der, hvor du er. Se de andre gode råd om at undgå brand i naturen på Brandfare.dk.
Planlægger du at tænde sankthansbål på offentlige arealer, bør du undersøge reglerne i dit område. Mange steder kræver det tilladelse at afholde sankthansfesten på kommunens områder, mens det som udgangspunkt er lovligt at tænde sankthansbål i egen have.
Sankthansbål må kun afbrændes den 23. juni. På alle andre tidspunkter af året betragtes det som afbrænding af haveaffald, hvor der normalt gælder andre regler og begrænsninger. Tjek hos din kommune for nærmere oplysninger. Reglerne, der beskriver brug af åben ild, er beskrevet i afbrændingsbekendtgørelsen.
Brandvæsenet rykker ud til flere end dobbelt så mange 1-1-2 udkald sankthansaften som på en normal aften. I gennemsnit rykkede brandvæsenet ud til 74 udkald i løbet af sankthansaften set over de seneste fem år (2017-2021). Heraf flest til naturbrande. På en gennemsnitsaften i samme periode rykkede brandvæsenet i gennemsnit ud til knap 32 udkald.
Vejr og vind har stor indflydelse på antallet i de enkelte år. I rekordåret 2016 var der fx 158 udkald. Vejret den aften var lunt men til tider med kraftige vindstød, torden og lynnedslag flere steder.