Sirenevarsling

Den årlige sirenetest finder sted den første onsdag i maj.

Myndighederne bruger varslingssirenerne til at advare om større ulykker eller katastrofer lokalt, regionalt eller nationalt. Derfor er det vigtigt at teste sirenerne jævnligt for både at identificere fejl og minde folk om, hvad de skal gøre ved en reel varsling. Sirenerne bliver hvert år testet den første onsdag i maj kl. 12.00.

 

Når sirenevarsling ikke er en test

Ved testen den 5. maj er der ikke fare på færde, når sirenerne lyder. Hvis du hører varslingssirenerne på andre tidspunkter, er det dog vigtigt at tage det alvorligt og gå inden døre. Når du er i sikkerhed, kan du søge information om hændelsen hos DR eller TV 2. Sirenerne afvarsler igen, når faren er ovre.

 

Du skal ikke ringe 1-1-2, når du hører sirener hverken den 5. maj eller på andre dage – kun hvis du er i akut fare eller har brug fra hjælp fra politi, brandvæsen eller ambulance. Læs mere om sirenevarsling og sirenesignalerne.

 

 

Mobilbaseret varsling i 2022

I løbet af 2022 vil du kunne modtage advarsler om farer, ulykker og katastrofer direkte på mobilen. Mobilbaseret varsling bliver et supplement til den måde, vi varsler på i dag. Sirenerne vil derfor fortsat blive brugt, når myndighederne skal varsle. Læs mere om mobilbaseret varsling.

Den årlige sirenetest

Den første onsdag i maj tester Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet alle landets sirener. Det sker klokken 12.00, når sirenerne lyder med 'Fare'-signalet, som er en tone, der gentages fire gange i løbet af 45 sekunder. Tonen stiger hurtigt og falder langsomt, og der er pause mellem gentagelserne.

Fare-signalet gentages efter fire minutter.

Efter otte minutter udsendes et 'Faren er forbi'-signal, som er en lang ensartet tone, der varer i 45 sekunder.

Myndighederne tester faktisk sirenerne hver nat - dog uden hørbar lyd. På den måde holder myndighederne øje med, hvilke sirener, der fungerer, og hvilke sirener, der melder fejl.

Men én gang om året testes sirenerne for at huske folk på, hvordan de lyder og deres betydning.

Se videoen her på siden.

Der kan være mange grunde til, at man ikke hører sirenen. Bor du på landet eller langt fra en sirene, så opdager du måske ikke sirenetesten. Det kan også være vanskeligt, hvis du er i et område med meget støj, høje bygninger, eller hvis vinden blæser lyden væk fra dig.

Står du ved siden af en sirene, som ikke virker, så kontakt Servicecenteret hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse på FES@mil.dk eller på 7281 3000

Mange spørger, om der ikke engang var noget med, at sirenerne blev testet hver onsdag?

Jo - der har faktisk været forskellige regimer for at teste sirenerne, og når folk spørger om 'hver onsdag', så fortæller det også lidt om deres alder:

  • Fra 1951 til 1967 blev det daværende sirenesystem testet hver lørdag klokken 12.
  • Frem til 1993 var det hver onsdag klokken 12
  • Og siden da hver første onsdag i maj