[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Den 28. september blev den indonesiske ø Sulawesi ramt af et kraftigt jordskælv, en tsunami og såkaldt likvefaktion – et fænomen hvor jorden bliver som kviksand og suger alt til sig. Det estimeres, at over to millioner mennesker blev påvirket af katastrofen. Mere end 2.000 mistede livet, og over 200.000 blev fordrevet fra deres hjem.


Infografik: Beredskabsstyrelsen

Efter anmodning fra Indonesien sendte Beredskabsstyrelsen katastrofebistand til Indonesien i form af vandrensningsmoduler, nødstrømsgeneratorer og et hold specialister. Efter knap halvanden måneds indsats afsluttes arbejdet d. 18. november.

800.000 liter rent drikkevand
Beredskabsstyrelsens specialister har opsat og drevet vandrensningsudstyret. I alt er der blevet leveret 800.000 liter rent drikkevand i Palu og Sigi. Generatorerne har blandt andet leveret strøm til en lejr for internt fordrevne.


Foto: Beredskabsstyrelsen

- På de gode dage har vi leveret 40.000 liter rent drikkevand om dagen. Langt det meste har folk selv hentet i flasker, dunke og så videre, så vi er virkelig nået ud til mange mennesker, siger chef for Internationalt Beredskab i Beredskabsstyrelsen, Jens Oddershede.

- Ved at levere rent drikkevand har vi medvirket til at begrænse sygdomsudbrud og at afværge, at situationen udviklede sig til en katastrofe i katastrofen, tilføjer han.

Om indsatsen
Indsatsen på Sulawesi er udført i samarbejde med EU, som løbende har vurderet behovet for hjælp og koordineret EU-landenes indsats. Udover Danmark har Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Spanien, Slovakiet, Italien og Østrig bidraget igennem EU’s civilbeskyttelsesmekanisme.

Beredskabsstyrelsens indsats er finansieret af Udenrigsministeriet og er en del af Danmarks samlede bidrag til Indonesien, der også omfatter midler til FN og en række NGO’er.