[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Et kraftigt jordskælv rammer på torsdag Syddanmark. Skælvet forårsager massive ødelæggelser i hele regionen med mange tilskadekomne, hvor op mod en halv million mennesker er afskåret fra omverdenen på grund af ødelagte veje og nedbrud i elforsyning og telefonforbindelser, og hvor 20.000 står uden adgang til mad og drikkevand – dog alt sammen som del af katastrofeøvelsen.

- Jordskælvet er rammen for en tre dage lang øvelse. Mandskabet skal arbejde med at finde overlevende i murbrokker, behandle tilskadekomne og sørge for, at folk kan overleve, selv når de allermest basale samfundsstrukturer er sat ud af spillet, siger chef for Beredskabsstyrelsen Teknisk Skole, Martin Thomsen.

Beredskabsstyrelsen træner internationalt katastrofeberedskab
Beredskabsstyrelsen fik sidste år opgaven med at gennemføre tre fuldskalaøvelser for EU-Kommissionen sammen med kolleger fra Tyskland, Finland, Østrig og Italien. Øvelsen i Tinglev er den anden i rækken og afholdes hos Beredskabsstyrelsen Teknisk Skole, der har stor erfaring med sådanne øvelser fra såvel træningen af Beredskabsstyrelsens egne redningsspecialister som udenlandske redningsspecialister.

På øvelsesområdet vil der være kvæstede i form af statister, men også redningshunde og katastrofemateriel. I alt vil over 120 redningsspecialister fra Italien, Estland, Østrig og Tyskland indgå i katastrofeøvelsen. Martin Thomsen fortæller:

- Vi træner specialenheder fra EU’s medlemslande, som akut kan blive sendt til katastrofeområder. Det kan eksempelvis være efter tsunamier eller jordskælv som det, der ramte Nepal i sommeren 2015.

Oversvømmelser og efterskælv
Redningsholdene skal i Tinglev navigere i et område ramt af både oversvømmelser og efterskælv. Øvelsesscenariet indeholder både sammenstyrtede bygninger, ødelagte veje, mangel på vand, el og ikke mindst mad.

- Mandskabet skal træne bl.a. eftersøgning, redning og koordination under barske vilkår i koldt klima, hvor man er afhængig af samarbejde på tværs af nationaliteter, sprog og kulturelle baggrunde, siger Martin Thomsen.

En organisation på over 100 personer står bag gennemførelsen af øvelsen i form af øvelsesledelse, trænere, sikkerhedsfolk, evaluatorer m.m. Hertil kommer over 50 figuranter. De første redningshold ankommer til Tinglev fredag, og øvelsen varer til og med søndag den 31. januar. Det er tredje gang, at Beredskabsstyrelsen afholder denne type af øvelse for EU-Kommissionen ved styrelsens tekniske skole i Tinglev.

Læs mere om samarbejde om civilbeskyttelse og katastrofehjælp i EU og Beredskabsstyrelsens tekniske skole i Tinglev via links i højre kolonne.