[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Hvis der sker et udslip fra et kernekraftværk, som rammer Danmark, rykker Beredskabsstyrelsens landsdækkende nukleare måleberedskab ud og kortlægger den radioaktive forurening, så eksperterne har et grundlag for at rådgive befolkningen om, hvad man skal gøre.

Beredskabsstyrelsen træner derfor den 29.-30. oktober det mandskab og udstyr, der skal sættes ind, hvis der sker et udslip fra et kernekraftværk i et af Danmarks nabolande.

Aktiviteter i hele landet
Øvelsen har centrum i Jægerspris skyde- og øvelsesterræn i Nordsjælland, men over hele landet vil man den 29. oktober kunne se målespecialister øve sig i at registrere stråling i de forskellige landsdele. Disse målehold er til dagligt tilknyttet styrelsens operative afdelinger i Thisted, Herning, Haderslev, Næstved, Hedehusene og Allinge.

Under hele øvelsesperioden vil der i Jægerspris skyde- og øvelsesterræn være udrykningskøretøjer og mandskab iført beskyttelsesdragter, og i perioder vil civile beredskabsdroner cirkulere i luftrummet over området.

Erfaringer fra Fukushima-katastrofen
Nukleare ulykker udgør ifølge Beredskabsstyrelsens rapport Nationalt Risikobillede en af de ti største risici for Danmark, og øvelsen samler op på erfaringerne fra katastrofen på Fukushima-kernekraftværket i Japan i 2011.

Under øvelsen vil specialuddannede målehold træne kortlægning af radioaktivt forurenede områder, svarende til det, de japanske myndigheder gør i de berørte områder omkring Fukushima-værket.

Beredskabsstyrelsen har ansvaret for det nukleare måleberedskab i Danmark og arrangerer øvelsen i et samarbejde med Lunds Universitet. Ud over styrelsen deltager Sundhedsstyrelsen v. Statens Institut for Strålebeskyttelse (SIS), forsvaret, politiet samt Beredskabsstyrelsens nukleare svenske og norske søstermyndigheder, Strålsäkerhetsmyndigheten og Statens Strålevern.

Mere information
Læs mere om Beredskabsstyrelsens nukleare beredskab via links i højre kolonne.