[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Et voldsomt jordskælv har udløst en tsunami, der lader 10 meter høje bølger skylle ind over det fiktive land Benemark. I Aabenraa-området, der ligesom Bruxelles og Amsterdam er blevet hårdt ramt af elementernes rasen, er 300.000 mennesker blevet evakueret fra de sammenstyrtende bygninger, mens mange stadig er fanget mellem murbrokkerne. Det er scenariet, når Danmarks hidtil største USAR-øvelse sættes i gang i Tinglev fredag den 3. oktober.

USAR står for Urban Search and Rescue, og er betegnelsen for såkaldte tunge eftersøgnings- og redningshold, der er specialuddannede til at redde mennesker i sammenstyrtede bygninger og gør brug af specialudstyr og redningshunde til at opspore og undsætte overlevende efter eksempelvis jordskælv, jordskred, oversvømmelser og eksplosioner.

Kan bruges både i Danmark og internationalt
Den stort anlagte øvelse i Sønderjylland er arrangeret af Beredskabsstyrelsen og styrelsens samarbejdspartnere fra Belgien og Holland, mens også deltagere fra USA og Storbritannien er involverede i det store set-up, der stækker sig fra torsdag til søndag i uge 40.

Selve øvelsesdelen forløber over 48 timer fra fredag til søndag, hvor deltagerne – akkurat som under en rigtig katastrofe – skal arbejde i skiftehold med at finde og bjærge tilskadekomne ud af ruinerne ved hjælp af bl.a. avanceret måle- og lytteudstyr, specielt skæreudstyr og redningshunde.

Beredskabsstyrelsens USAR-hold er certificeret af FN til at deltage i internationalt katastrofearbejde. Den internationale øvelse er led i opretholdelsen af holdenes kompetencer i forbindelse med en recertificering af styrelsens hold i 2015.
Holdene er samtidig en del af det nationale katastrofeberedskab og kan altså også indsættes i forbindelse med eksempelvis større sammenstyrtningsulykker i Danmark.

Find mere information
Læs mere om USAR-hold og Beredskabsstyrelsens nationale og internationale beredskab via links i højre kolonne.