[Oprindeligt publiceret af Beredskabsstyrelsen]

Ifølge forsvarsminister Nicolai Wammen er det vigtigt, at Danmark bliver ved med at støtte økonomisk samt sende udstyr og mandskab til bekæmpelse af ebola i de hårdest ramte lande i Vestafrika:

- Jeg mener, at det er helt rigtigt, at vi fra dansk side er med til at gå forrest, og at vi deltager aktivt i kampen i forreste linje. Det gør vi bl.a. med dette bidrag fra Beredskabsstyrelsen, der vil være en stor hjælp til det internationale sundhedspersonale i Sierra Leone.

- Ebolaepidemien er ikke bare et isoleret vestafrikansk problem, men noget der har betydning for sundhedssikkerheden i alle verdens lande. Det er også grunden til, at Danmark og mange andre lande samt organisationer som FN og EU sætter så massivt ind for at bekæmpe sygdommen, siger Nicolai Wammen.

55 tons nødlejr flyves fra Billund Lufthavn
Ebolaudbruddet i Vestafrika har ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) kostet knap 5.000 menneskeliv, og cirka 13.500 er smittet med sygdommen i regionen. Som en del af den internationale kamp mod udbredelsen af ebola i Sierra Leone sender Beredskabsstyrelsen onsdag den 12. november 2014 55 tons materiel af sted med et transportfly fra Billund Lufthavn.

Lasten på flyet består af udstyr til at etablere en indkvarteringslejr med sengepladser til 100 personer samt to medicinske isolationsenheder ved byen Port Loko, der ligger cirka 120 km fra hovedstaden Freetown. Materiellet skal skabe sikre arbejdsforhold for de tilrejsende læger og sygeplejersker fra udlandet og minimere risikoen for ebolasmitte.

For eksempel kan sundhedspersonalet fjerne sig selv fra omgivelserne i de medicinske isolationsenheder, hvis de på et tidspunkt skulle få feber. På den måde reduceres risikoen for spredning af sygdommen, hvis den forhøjede temperatur skulle vise sig at være forårsaget af en ebolainfektion.

WHO: Det største ebolaudbrud nogensinde
Ifølge WHO er der aldrig før registreret et ebolaudbrud med så mange smittede og omkomne og over et så stort geografisk område, som det er tilfældet med sygdomsudbruddet i Vestafrika. Sierra Leone er et af de hårdest ramte lande.

Beredskabsstyrelsen har i forvejen mandskab i Sierra Leone og sender nu yderligere syv personer af sted fra styrelsens operative beredskabscentre i Hedehusene, Herning, Haderslev og Allinge samt fra Beredskabsstyrelsens Tekniske Skole i Tinglev. Ud over at etablere de nye indkvarteringsfaciliteter skal mandskabet drive indkvarteringslejren.

Styrelsen løser opgaven på anmodning fra WHO i regi af det internationale humanitære partnerskab, IHP. Ud over det danske bidrag leverer Storbritanniens udviklingsministerium, DFID (The Departement for International Development), støtte til missionen.

Beredskabsstyrelsens deltagelse finansieres af midler fra Udenrigsministeriet. Missionen er en del af en hjælpepakke, som regeringen præsenterede den 22. oktober 2014. Med den nye mission vil i alt 13 medarbejdere og frivillige fra styrelsen være udsendt til Sierra Leone.