Nyheder
Publikationer
Sociale medier
Presse
Brandsikker Bolig er et forebyggelseskoncept, som tilbydes til alle landets brandvæsener. Det er et frivilligt og gratis tilbud.
I Danmark omkommer 50-80 personer i forbindelse med brand hvert år.
Informationsvideo om Brandsikker Bolig
Risikoen for at komme til skade eller omkomme stiger med alderen og er særlig stor for de mest udsatte og sårbare borgere. Brandsikker Bolig udspringer af et ønske om at nedbringe antallet af dødsbrande og skabe et bedre sikkerhedsnet for mennesker, der har svært ved at tage vare på deres egen brandsikkerhed.
Brandsikker Bolig udspringer af et ønske om at reducere antallet af tilskadekomne og omkomne i brand. Når nogen dør eller kommer alvorligt til skade i forbindelse med en brand, sker det oftest i en privat bolig. Risikoen for at komme til skade eller omkomme stiger med alderen, og er særlig stor for samfundets mest udsatte og sårbare grupper. Derfor går Beredskabsstyrelsen, TrygFonden, Kommunernes Landsforening og Danske Beredskaber målrettet efter at skabe et bedre sikkerhedsnet for ældre og udsatte borgere. Vi tror på, at vi kan knække kurven for dødsbrande, hvis vi arbejder tæt sammen og løfter opgaven i fællesskab.
Sammen kan vi styrke det forebyggende arbejde
Det brandforebyggende arbejde kan gøre en stor forskel. Det kræver en bredt forankret indsats og et stærkt samarbejde med de mennesker, der færdes hos de ældre og udsatte borgere.
Brandsikker Bolig tager sit afsæt i det kommunale brandvæsen, der fungerer som tovholder for den lokale implementering af Brandsikker Bolig i samarbejde med den kommunale hjemmepleje eller andre relevante aktører og frivillige, der færdes i eller er tilknyttet sårbare borgeres hjem, eksempelvis sociale viceværter, hjælpemiddelsmedarbejdere, besøgsvenner eller skorstensfejere.
Brandsikker Bolig er et gratis brandforebyggende tiltag, som tilbydes kommuner i hele landet. Det er et frivilligt tilbud, som kommunerne har mulighed for at implementere helt eller delvist i deres forebyggelsesarbejde.
Den udsatte borger – visiterede brandforebyggende hjemmebesøg i samarbejde mellem den kommunale hjemmepleje og brandvæsenet. Hjemmeplejen benytter et brandskema til at udpege de borgere, der skønnes at have mest brug for et brandforebyggende hjemmebesøg. Ved det brandforebyggende besøg tales der om brandsikkerheden i boligen, og hvordan denne eventuelt kan forbedres. Borgeren får tilbud om opsætning af røgalarm(er) med 10 års batterilevetid (uden økonomisk omkostning for borgeren). Besøget hos de mest udsatte borgere varer 20-30 minutter og foretages af brandvæsenet og gerne sammen med en repræsentant fra hjemmeplejen.
Nabokuvert – kuverter med information om brandforebyggelse og mulighed for at bestille et brandforebyggende hjemmebesøg. Kuverterne uddeles til beboere, som er naboer til steder, hvor der for nylig har været brand. I sammenhæng hermed kan brandvæsenet tilbyde opsætning af en røgalarm til de beboere, der ønsker det.
Den selvhjulpne borger – information målrettet den brede befolkning, som blot kan have behov for at blive mindet om de forskellige brandfarer i hjemmet.
Et brandforebyggende hjemmebesøg er et frivilligt tilbud til borgerne. Alle borgere, uanset om de er udpeget af hjemmeplejen eller selv har henvendt sig til myndighederne, skal således give tilladelse til, at besøget kan blive gennemført.
I Danmark omkommer 50-80 personer i forbindelse med brand hvert år. Risikoen for at komme til skade eller omkomme stiger med alderen og er særlig stor for de mest udsatte og sårbare borgere. Det har fået Beredskabsstyrelsen, TrygFonden, Kommunernes Landsforening og Danske Beredskaber til at gå sammen om Brandsikker Bolig. Initiativet udspringer af et ønske om at nedbringe antallet af dødsbrande og skabe et bedre sikkerhedsnet for mennesker, der har svært ved at tage vare på deres egen brandsikkerhed.