Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
Helhedsorienteret beredskabsplanlægning 
Øjebliksbillede fra øvelsen Skagex 2011, Foto: FLVFOT
 

Øvelser 

Øvelser er en central del af beredskabsarbejdet. Formålet er at afprøve og udvikle organisationens medarbejdere, planer og procedurer, materiel og teknologi samt samarbejdsrelationer.


Alle organisationer med beredskabsansvar bør planlægge for at afholde regelmæssige og varierede øvelser, for at forberede håndteringen af større ulykker og katastrofer. Dette sker bedst ved, at organisationen både afholder egne interne øvelser og deltager i tværgående øvelser med fokus på samarbejde, som arrangeres af andre.


For at en øvelse skal give grundlag til læring og på sigt forbedring af organisationens krisestyringskapaciteter, er det vigtigt der skabes plads til at kunne begå fejl. Det betyder at øvelsen giver bedst udbytte, hvis den afholdes inden for et område hvor der er forbedringspotentiale. Ligeledes er det vigtigt at øvelsesdeltagerne opfordres til at finde svagheder og komme med konstruktive løsninger på mangler.

Øvelsestyper
Der findes forskellige typer af øvelser. Det kan f.eks. være:


  • procedureøvelser
  • dilemmaøvelser
  • krisestyringsøvelser
  • fuldskalaøvelser

Udbyttet af øvelser
Hvad den enkelte organisation skal øve bør afhænge af organisationens behov for udvikling.


Øvelser kan afdække, hvad der fungerer godt og derfor skal fastholdes, og hvad der fungerer mindre godt og derfor bør ændres. Øvelser skaber en unik mulighed for at, i et kontrolleret miljø, afprøve nye teknikker og procedurer.

Sidst opdateret 20-10-2016 - kl. 13:22