Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 

Fukushima

Tema om ulykken på det japanske Fukushima Daiichi-kernekraftværk

Fredag den 11. marts 2011 klokken 14.46 (6.46 dansk tid) blev Japan ramt af et meget kraftigt jordskælv. Jordskælvet, der blev målt til 9,0 på Richterskalaen, havde sit epicenter omkring 130 km ud for landets nordøstlige kyst. Ved jordskælvet udløstes en tsunami i hele Stillehavsregionen. Japan blev meget hårdt ramt af tsunamien. Flere end 19.000 mennesker menes omkommet, og værdier for milliarder gik tabt.


Cirka 50 minutter efter jordskælvet ramte tsunamien kysten, hvor Fukushima Daiichi-kernekraftværket er beliggende. Efter kort tid indløb de første rapporter om de kolossale ødelæggelser efter jordskælvet og tsunamien, og det stod hurtigt klart, at situationen var meget alvorlig.

 
  Beredskabsstyrelsens fulgte situationen tæt

I Danmark har Beredskabsstyrelsen det overordnede ansvar for planlægning og ledelse af det nationale nukleare beredskab i tilfælde af uheld i nukleare anlæg (kernekraftværker).


Derfor fulgte styrelsen fra starten udviklingen i Japan meget tæt og var i løbende kontakt med internationale og danske samarbejdspartnere, herunder Statens Institut for Strålebeskyttelse, Risø DTU, Danmarks Meteorologiske Institut, Fødevarestyrelsen, Danmarks Ambassade i Tokyo og Udenrigsministeriet.


Læs også nyhed:


Hændelsesforløbet

Fukushima Daiichi, marts 2011. Foto: TEPCO

Læs om hvad der skete på kernekraftværket.


REPORT BY THE DIRECTOR GENERAL

The Fukushima Daiichi Accident report
The Fukushima Daiichi Accident


Stresstest i EU


Stresstest af kerne- kraftværker i EU -tema.


IAEA

IAEA
Det Internationale Atomenergi Agentur.

Nukleart beredskab i DK


Beredskabsstyrelsens nukleare beredskab.


Spørgsmål og svar


Se spørgsmål/svar-liste fra april 2011.