Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Det er tid til at teste dine røgalarmer

Indholdsområde

 
Nyheder 
Røgalarmer
 

Det er tid til at teste dine røgalarmer 

Hvis du for alvor vil gøre noget godt for dig selv og din familie op til jul, så sæt røgalarmer op derhjemme eller test dem, du allerede har.

28-11-2019 - kl. 06:00
Når julen og de mørke vintermåneder står for døren, rykker vi indenfor, tænder lys, går i køkkenet og tænder op i brændeovnen. Nogle gange går det desværre galt: Antallet af brande i private hjem topper i vintermånederne.

Hvis du for alvor vil gøre noget godt for dig selv og din familie op til jul, så sørg for, at I har røgalarmer derhjemme - og at de virker.

En oplagt anledning til at få tjek på jeres røgalarmer er den fælles nordiske røgalarmdag den 1. december – en dag, der skal minde os om, at vi kan forbedre brandsikkerheden i vores hjem ved at have fungerende og opsatte røgalarmer.

- En røgalarm tager ikke mange minutter at sætte op eller teste, men den kan betyde forskellen mellem liv og død. Derfor kan jeg klart anbefale, at man anskaffer sig en røgalarm eller får testet dem, man har. Nu hvor den mørke vintertid er kommet, og vi hygger med masser af stearinlys, så er det en oplagt anledning til at få installeret en røgalarm, og dermed skabe mere tryghed for dig og din familie, siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Når der opstår en brand, spredes røgen hurtigt, og røgen er farlig. Har du opsat røgalarmer i dit hjem, øger du dine chancer for at blive advaret, inden branden når at brede sig. Det giver dig bedre mulighed for at forsøge at slukke branden selv eller tid til at redde dig selv og andre ud af boligen og ringe 1-1-2.

Brandsikker jul

Vær opmærksom i køkkenet og med de levende lys
Mange brande i hjemmet starter enten i køkkenet eller ved brug af levende lys.

- Selvom vi har ekstra travlt i december med gaveindkøb, madlavning og så videre, er det vigtigt at være opmærksom på den risiko, der er i køkkenet og med levende lys. For eksempel må man aldrig lægge ting fra sig på komfuret, og man skal huske at få slukket levende lys efter sig, siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard.

Brande i private hjem

  • Knap en tredjedel af utilsigtede brande i private hjem, som brandvæsenet rykker ud til, opstår i køkkenet
  • Brandvæsenet rykker årligt ud til ca. 4.000 brande i private hjem. Antallet af udrykninger topper i vintermånederne
  • Derudover opstår der årligt over 45.000 brande i private hjem, som folk selv formår at slukke uden at tilkalde brandvæsenet
  • Af de, der har oplevet en brand i egen bolig eller i nærheden, siger mange, at branden skyldes brug af levende lys, særligt i juletræ eller juledekoration
  • Over en fjerdedel af danskerne siger, at de ikke har en røgalarm

Nyhedsbrev

Kontakt