Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Få en god og tryg jul: Test dine røgalarmer

Indholdsområde

 
Nyheder 
 

Få en god og tryg jul: Test dine røgalarmer 

Der er travlt i december, også for brandvæsenet. Derfor er starten på julemåneden en oplagt anledning til at få opsat eller testet røgalarmer i dit hjem.

30-11-2018 - kl. 07:00
December er en travl måned. Det gælder også for brandvæsenet, der rykker ud til 35 % flere brande i private hjem i december end i en gennemsnitsmåned.

Derfor er juletiden en rigtig god anledning til at teste og sætte røgalarmer op i hjemmet. Den 1. december er fælles nordisk røgalarmdag – en dag, der skal minde os om, at vi kan forbedre brandsikkerheden i vores hjem ved at have fungerende røgalarmer.

Det kan du gøre:
  • Har du allerede røgalarmer, så tjek, at de er rengjorte, og at batterierne virker
  • Har du ikke røgalarmer, så sørg for at få sat nogle op

- En røgalarm er en simpel sikkerhedsforanstaltning, som advarer dig, hvis der opstår brand, og kan på den måde være med til at redde værdierne i dit hjem og vigtigst af alt dit og din families liv, siger Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.

Når der opstår en brand, spredes røgen hurtigt, og den er farlig. Har du opsat røgalarmer i dit hjem, øger du dine chancer for at blive advaret, inden branden når at brede sig. Det giver dig bedre mulighed for at forsøge at slukke branden selv eller tid til at redde dig selv og andre ud af boligen og ringe 1-1-2.

Brandsikker jul

Vær opmærksom i køkkenet og med de levende lys
Lidt under en tredjedel af alle brande i private hjem, som brandvæsenet rykker ud til, opstår i køkkenet på grund af uforsigtighed særligt i forbindelse med madlavning. Det kan for eksempel være, at man får stillet en gryde med madrester eller lagt et viskestykke fra sig på en tændt kogeplade.

Foruden de over 4.000 brande i private hjem, som brandvæsenet rykker ud til om året, opstår der årligt over 45.000 såkaldte ”happy fires”, hvor folk selv slukker branden uden brandvæsenets hjælp. Af de, som har oplevet en brand i egen bolig eller i nærheden, siger mange, at branden skyldes brug af levende lys, særligt i juletræ eller juledekoration.

- December er mørk og kold, og de fleste af os har mere travlt end normalt. Vi er mere indenfor, hvor der tændes op i brændeovnen, for de levende lys og for komfuret. Her er det ekstra vigtigt at være opmærksom og huske nogle enkle, gode råd. For eksempel skal man være ekstra opmærksom på ikke at glemme tændte, levende lys eller placere brandbare ting på kogepladen eller komfuret, siger Mads Dalgaard.

Kilder:

Brande i private hjem

  • Brandvæsenet rykker årligt ud til over 4.000 brande i private hjem
  • Kun i få af de tilfælde konstaterer brandvæsenet, at der var en fungerende røgalarm
  • Brandvæsenet rykkede i gennemsnit ud til 459 brande i private hjem i december i årene 2013-2017
  • Det er 35 % mere end i en gennemsnitsmåned
  • Årligt opstår over 45.000 såkaldte ”happy fires”, dvs. brande i private hjem, som folk selv formår at slukke uden at tilkalde brandvæsenet

Kontakt