Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
Internationalt 
 

Lejr- og logistikfaciliteter 

For at nødhjælpspersonale kan arbejde i katastroferamte områder uden at belaste det katastroferamte lands egne ressourcer, kan Beredskabsstyrelsen opsætte et lejr- og logistikmodul.

Til det formål råder Beredskabsstyrelsen over lejrmoduler med de nødvendige logistiske og tekniske faciliteter.

lejr i Sierra Leone
Lejrfaciliteter i Sierra Leone ved ebolaepidemien i Vestafrika 2014-15

Et lejr- og logistikmodul har kapacitet til at indkvartere mellem 60 og 100 mand. Lejren fungerer som en selvforsynede landsby med indkvarteringsfaciliteter, rent drikkevand, toiletter, bad og køkken. Fordi lejren kan være selvforsynende, kan den placeres i afsidesliggende områder – oftest netop dér, hvor hjælpearbejdere møder nøden.

Mandskab fra Beredskabsstyrelsen kan hjælpe med til at stille lejren op og opsætte arbejdspladser til brug for eksempelvis FN. Når lejrfaciliteterne står klar, kan Beredskabsstyrelsen selv stå for driften eller overlade den til FN eller de lokale myndigheder.

Lejre til humanitær flygtninge indsats i Bangladesh 2017-2018
I slutningen af august 2017 flygtede knap 600.000 rohingayer fra deres hjem i Myanmar til Bangladesh på grund af en række voldlige offensiver udført af Myanmars militær.

Billede af mand der kigger ud af vinduet i kontormodul i lejr i Bangladesh
En mand kigger ud af vinduet på et midlertidigt kontor i en af de fire lejre, Beredskabsstyrelsen konstruerede i Bangladesh i 2017 og 2018.

Beredskabsstyrelsen og International Humanitarian Partnership (IHP) etablerede fra september 2017 til september 2018 fire humanitære faciliteter for FN-organisationerne International Organization for Migration (IOM) og World Food Programme (WFP) tæt på de store rohingya-flygtningelejre i området Cox’s Bazar i Bangladesh.

Lejrfaciliteterne gjorde det muligt for nødhjælpsarbejdere at bo og arbejdet i området, hvilket sparede dem for 3-4 timers transport hver dag. Samtidig blev det lettere for nødhjælpsorganisationerne at koordinere deres arbejde i området.

Sidst opdateret 15-10-2018 - kl. 14:14