Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
Internationalt 
 

Eftersøgnings- og redningsindsatser 

Hvis et land rammes af et jordskælv eller af en anden naturkatastrofe, skal der hurtigt iværksættes en eftersøgnings- og redningsindsats for at finde overlevende.

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold – et USAR-hold (Urban Search and Rescue) - af sted til det katastroferamte område.
 
Iran
USAR-hold med kamera ved jordskælv i Iran 2003

Et USAR-hold består af 75-95 personer samt dertil 8 redningshunde.
Holdet kan være operationelt i det katastroferamte land inden for 48 timer efter katastrofen, og det kan arbejde 24 timer i døgnet i mindst 10 dage. For ikke at lægge det katastroferamte land til last er USAR-holdet selvforsynende i mindst 10 dage.

USAR-Holdet kan koordinere og bedømme en katastrofesituation samt foretage eftersøgning og redning af overlevende, som er begravet under ruiner for eksempel efter jordskælv, oversvømmelser eller eksplosioner.
 

Redningsindsats efter jordskælv i Iran i 2003
Beredskabsstyrelsens USAR-hold har blandt andet været indsat i byen Bam i den sydøstlige provins Kerman i Iran i forbindelse med det jordskæv, der ramte byen 26. december 2003. Jordskælvet blev målt til 6,5 på Richter-skalaen og havde sit epicenter direkte under byen.

Mere end 41.000 mennesker blev dræbt og ca. 30.000 kom til skade. Jordskælvet ødelagde 85 % af husene og gjorde 75.000 mennesker hjemløse.

Beredskabsstyrelsens redningshold bestod af 57 mand, seks redningshunde og 22 tons rednings- og lejrudstyr fordelt på et ledelseselement, fire redningshold, tre eftersøgningshold med hunde og teknisk eftersøgningsudstyr, et medicinsk element og et lejrelement.

Den danske indsatsenhed fik til opgave at eftersøge indespærrede og tilskadekomne i ruinerne i den østlige del af byen. Indsatsen foregik i samarbejde med de lokale redningsstyrker og varede fra 27. december til 2. januar.
Sidst opdateret 17-10-2018 - kl. 12:09

Fakta

USAR: Urban Search and Rescue
Beredskabsstyrelsens eftersøgnings- og redningshold er certificeret som et såkaldt "heavy USAR team". De tunge eftersøgnings- og redningshold tilkaldes ofte ved pludselige katastrofer som f.eks. jordskælv, hvor det ramte land ikke selv har den fornødne kapacitet til at imødegå situationen.

Kontakt

Internationalt Beredskab
ibr@brs.dk